Webshop

Voldoe aan PGS 37 2 Richtlijn

 

De opkomst van elektrische tweewielers zoals e-bikes en e-scooters heeft geleid tot een significante toename van het aantal lithium-ion accu's in magazijnen en showrooms. Hoewel deze accu's cruciaal zijn voor de werking van elektrische voertuigen, brengen ze ook veiligheidsrisico's met zich mee. Het is daarom essentieel voor bedrijven in de tweewielerbranche om goed op de hoogte te zijn van de PGS 37-2 richtlijn voor de opslag van lithiumhoudende energiedragers.

Wat is de PGS 37-2 Richtlijn?

De PGS 37-2 richtlijn is ontwikkeld om de veilige opslag van lithiumhoudende accu's te waarborgen. Deze richtlijn biedt bedrijven concrete maatregelen om de risico's, zoals brandgevaar en het vrijkomen van schadelijke gassen, te minimaliseren​​. Vooral voor bedrijven die meer dan 333 kg aan accu's opslaan, zijn de regels van toepassing. Dit komt overeen met bijvoorbeeld 100 elektrische fietsen of 30 scooters.

Waarom is deze richtlijn belangrijk?

Lithium-ion accu's kunnen, indien beschadigd of defect, gevaarlijke situaties veroorzaken door bijvoorbeeld oververhitting, wat kan leiden tot een zogenaamde "thermal runaway". Dit fenomeen is lastig te beheersen en kan resulteren in ernstige branden​. Door de PGS 37-2 richtlijn te volgen, kan je  niet alleen voldoen aan toekomstige wettelijke eisen, maar ook de veiligheid van hun medewerkers en eigendommen waarborgen.

Voor tweewielerbedrijven zijn de volgende vier maatregelen essentieel voor de veilige opslag van lithium-ion accu's:

1.     Gebruik van een Brandveilige Opslagkast: Het is van cruciaal belang om lithium-ion accu's op te slaan in een brandveilige opslagkast, bij voorkeur een die KIWA-gecertificeerd is. Deze kasten zijn ontworpen om de kans op brand te minimaliseren en om bij een brand de verspreiding te beperken. Door de hoge brandwerendheid van deze kasten kan een incident beheersbaar blijven en kan schade aan het pand en gevaar voor personen worden beperkt​​.

2.     Training voor Personeel: Zorg ervoor dat alle medewerkers die werken met lithium-ion accu's goed getraind zijn in de veiligheidseisen en procedures. Dit omvat kennis over hoe accu's veilig te hanteren, de gevaren van beschadigde of defecte accu's, en de juiste stappen bij noodsituaties. Regelmatige training en bijscholing zijn essentieel om ervoor te zorgen dat personeel altijd op de hoogte is van de laatste richtlijnen en best practices​.

3.     Gebruik van een Apart Brandcompartiment (zoals een Brandcontainer): Bij de opslag van grote hoeveelheden accu's is het essentieel om een apart brandcompartiment te creëren, zoals een brandcontainer of een speciaal ontworpen ruimte binnen het gebouw. Dit compartiment moet voldoen aan strikte brandveiligheidseisen om te voorkomen dat een eventuele brand zich verspreidt naar andere delen van het gebouw. Dit is met name belangrijk bij opslag van grote hoeveelheden of gebruikte accu's, die een hoger risico vormen​.

4.     Juiste Processen Rondom het Ontvangen van Accu's van Klanten: Het is belangrijk om duidelijke en veilige procedures te hebben voor het ontvangen en opslaan van accu's die klanten inleveren, vooral als deze defect of beschadigd zijn. Deze accu's moeten direct geïdentificeerd, geclassificeerd en op de juiste manier opgeslagen worden, bijvoorbeeld in een aparte opslagkast of container. Hiermee wordt het risico op incidenten tijdens de opslag geminimaliseerd en wordt de veiligheid van het personeel en de bedrijfsruimte gewaarborgd​.

 

Wat als u niet voldoet aan de PGS 37-2?

Hoewel de richtlijn op dit moment nog geen wettelijke verplichting is, zal deze in de nabije toekomst worden opgenomen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) onder de Omgevingswet​. Bedrijven die niet voldoen aan de PGS 37-2 kunnen te maken krijgen met problemen bij het verkrijgen van vergunningen of verzekeringseisen.

Conclusie

Voor bedrijven in de tweewielerbranche is het naleven van de PGS 37-2 richtlijn cruciaal om veiligheid en continuïteit te waarborgen. Door tijdig maatregelen te treffen, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan toekomstige wetgeving, maar ook hun medewerkers en eigendommen beschermen tegen de risico's van lithium-ion accu's.

BOVAG heeft in samenwerking met de BOVAG Ledenwinkel en Bovemij veiligheidskasten geselecteerd die voldoen aan de PGS 37-2 richtlijnen.

Bekijk assortiment

Disclaimer: Dit artikel is gebaseerd op de huidige PGS 37-2 richtlijnen en is bedoeld ter informatie. Raadpleeg altijd een specialist voor specifieke toepassingen binnen uw bedrijf.

Deze website gebruikt cookies waarmee wij het gedrag van bezoekers analyseren en onze website verbeteren. Lees onze cookieverklaring.